Artikkel fra Tønsberg Blad, 18.mars 2002


DRILLERE: Torsdag kunne Guilherme De Aguiar Ventura (t.v.), Helder Joao de Miranda Wime, Olivio Moises Mavuba, Atanasio Tambue Calombo og Daniel Simao motta sine sertifikater som drilling engineers fra Nøtterøy-ordfører Svein Harding Hansen. Nå vil de få en nøkkelrolle i utvinningen av Angolas mest lovende oljefunn. FOTO: INGRI FJESTAD

 

Rett hjem til oljeboringsprosjekt

– Fremtidens ledere i angolansk oljeindustri, mener Svein Fagereng i ITC om de fem karene som torsdag fikk papirer på at de har fått opplæring som drilling engineers.

 

Fra skolebenken hos opplæringsbedriften på Ramdal bærer det nå rett tilbake til hjemlandet Angola, der de fem skal spille ledende roller i et meget prestisjefylt oljeboringsprosjekt. Det er den angolanske statens oljeselskap, Sonangol, som er operatør på blokk 34, med Norsk Hydro som 30 prosent medeier og teknisk rådgiver. Endel av avtalen mellom de to selskapene er at Hydro skal sørge for opplæring av angolansk personell til å bemanne installasjonene.
– Vi har vært en viktig samarbeidspartner for boreavdelingen i Hydro i mange år og lært opp mange av deres eksperter. Dessuten har vi hatt et lignende opplæringsprosjekt i Namibia tidligere. Denne gangen ba Hydro meg om å lage hele opplegget for dem, forteller Fagereng.
De fem håndplukkede medarbeiderne dro først til England på et tre måneders språkkurs, deretter gikk turen til Tønsberg, der de har bodd på vandrerhjemmet i det drøye halvåret de har gått på skole.
– En bra by for studieformål, mener Guilherme De Aguiar Ventura. – Det er lite som distraherer oss her...
– Jeg har sagt til dem at det skjer mer her om sommeren, og at de må komme tilbake på et oppfølgingskurs da, smiler Svein Fagereng. Forøvrig har det halve skoleåret ikke akkurat vært preget av lediggang. 420 timer er gått med, og foruten å få teoretisk og praktisk undervisning har studentene vært på en rekke besøk til norske offshore- og teknologibedrifter.
– Norsk oljeindustri har nå en enestående sjanse til å få fotfeste i Angola, mener Guilherme. Etter å ha vært herjet av borgerkrig siden 1975, ser det nå endelig ut til at det kan bli fred i det hardt prøvede landet.

For Tønsbergs Blad: Lars Døvle Larssen 33 37 31 11lars.dovle.larssen@tb.no